Judovereniging
Guantsui

 

Jigoro Kano

(1860 – 1938)

 

Jigoro Kano was niet indrukwekkend gebouwd en werd gepest. In 1877 begon hij met bestuderen van het ju jutsu van de Tenshin Shin'yo Ryu onder Fukuda Hachinosuke, een directe leerling van de grondlegger van deze school. Na de dood van Fukuda Hachinosuke, trainde Jigoro Kano nog enige tijd onder de zoon van de grondlegger.

Vervolgens begon hij met het bestuderen van het ju jutsu van de Kito Ryu. Ook begon hij met een studie naar andere traditionele scholen n de krijgskunst. Gedurende deze periode richten steeds meer Japaners hun blik op het westen, waarbij oude tradities werden genegeerd. Jigoro Kano beschouwde de traditionele krijgskunsten als een belangrijk cultureel erfgoed. Zo zou hij later zijn leerlingen aanmoedigen om naast het judo de traditionele krijgskunsten te bestuderen.

In 1882 stichtte hij zijn eigen school gebaseerd op de kennis die hij had vergaard bij het bestuderen van de verschillende ju jutsu scholen. In 1928 richtte hij de Kobudo Kenkyukai op. Dit was een afdeling binnen de organisatie die zich richtte op het bestuderen van de traditionele krijgskunsten om deze voor de toekomst te bewaren.

 

In 1909 werdt Jigoro Kano lid van het IOC. De belangrijkste doelstelling van het IOC sprak hem enorm aan: “Door sport beoefening een bijdrage leveren aan een vreedzame harmonieuze samenleving”. Hij was aanwezig bij de Olympische Spelen in Amsterdam (1928). Tijdens de IOC bijeenkomst wist hij de 12e Olympische Spelen aan Tokyo toegewezen te krijgen. Deze zouden later worden afgelast door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

 

Op de terugreis vanuit Cairo overleed Jigoro Kano aan boord van de Hikawamaru.

Laatste Nieuws